PLEASE CLICK ME!

Thursday, October 6, 2011

oh OPERA VAN JAVA!

hehhe
dulu tengok dekat astro pelangi.
now tengok dekat astro ria kot.ker prima
argh!tak hafal
yang pasti memang best.kowang pon try r tengok!

Tuesday, October 4, 2011

AKU....GARDEN RECIPE...MEREKA

ASSALAMUALAIKUM  to my lovely readers!
so today...poyok baru ada kesempatan nak MENGUPDATE BELOG MARSHMALLOW ni!
Oklay..
AHAD kelmari poyok ada la keluar dengan kawan-kawan time sekolah dulu....
weyyyhhheee~~~~
first..we all....consists of CIK CERIA bukan CIK KERIA oKKAAYY! (abis marah dak eiya)
hahahahaaaa
next is CIK MIZA MISAE or MISAYE???(argghh!!!saya luper!)jgn marah!
KAMI!


first..kalau readers naka tahu..poyok dan kawan-kawan poyok memula tengok la movie JOHNNY ENGLISH!
(maaf..poyok takde amik gambar)hehehehehehe..so yang ada gambar si MR BEAN ni jelah~
mmg kelaker~
ini poun cik miza belanja kami.TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK YER~
lepas habis nonton movie ni ya, kami pun mulai mencari kedai makan kok.
perutnya udah lapar...waduh!kok gaya INDONESIA ini....gua enggak abis pikiran pulak.hahahaha

okay!!cik poyok dah nak merapu!kowang check out kat bawah ni.kitaowang had a lunch at GARDEN RECIPE CAFE bukan SECRET RECIPE! bolehlah klik link tersebut..
 memang terbaik!
sedap-sedap makanannya.
konsep cafe yang ala-ala apatah ..poyok pon tak pasti nak describe lagu mana....
tapi sedap mata memandang~
anda suke!saya pon!
meja kami kat situ.yg ada frame bebanyak!
hehehee
so..
bawah ni adalah list menu2 yang diorder oleh kami bertiga~
?????best!
heheheee...how?what?banyak!!!hahaahaha
sedap kot..lagipun, ni first time poyok ke sini~~
yang ini menu cik miza kita

ni pula menu saya.spageti!

yang ni menu cik ceria....
amacam?
ada best tak?
buat redaers yang belu lagi try..
i sussesting u guys.
better JALANLAH KAKI ANDA DAN TRYLA MENU-MENU TERSEBUT!
hehehee.
itujela..
sekali cuba PASTI MAHU!!!!!!!
by da way~
credit to cik ceria n cik miza sebab saya amik pic ni dari belog kalian..saya takde pic la.
JANGAN MARAH YER~
TIMA KASIH EBBANYAK~~~

Monday, June 13, 2011

HAPPY BIRTHDAY EWAN~

hapy bestday cake


ASSALAMUALAIKUM
heheehehehe
first of all..
last saturday was my brother birthday..
so mama and ayah have made some "suprising" birthday party for my brother...
well....
he is my only brother......hahhaahaahaa.
so....as first, i thought that mama wouldnt buy cake for him.
instead,i called mama and asked about my brother birthday.
later on,ayah answered my call and said "suprise!"
eheheehe
if u guys wanted to know ore about my brother, can click here. belog ewan adik aku
kena peace sebelom potong kek!

so here..
im publishing our moments on that saturday nite!
dengan akk dia numbo 3

KFC delight~
sempat gak buat peace!

Thursday, April 7, 2011

CARA NABI MUHAMMAD MENDDIDIK ANAK_ANAK

Seperti apakah ketika nabi Muhammad SAW mendidik anak-anaknya kala itu?

Cara Nabi Muhammad SAW pada anak-anak dapat di gambarkan di bawah ini:

1. Rasulullah senang bermain-main (menghibur) dengan anak-anak dan kadang-kadang beliau memangku mereka. Beliau menyuruh Abdullah, Ubaidillah, dan lain-lain dari putra-putra pamannya Al-Abbas r.a. untuk berbaris lalu berkata, “ Siapa yang terlebih dahulu sampai kepadaku akan aku beri sesuatu (hadiah).”merekapun berlomba-lomba menuju beliau, kemudian duduk di pangkuannya lalu Rasulullah menciumi mereka dan memeluknya.

2. Ketika ja’far bin Abu Tholib r.a, terbunuh dalam peperangan mut’ah, Nabi Muhammad SAW, sangat sedih. Beliau segera datang ke rumah ja’far dan menjumpai isterinya Asma bin Umais, yang sedang membuat roti, memandikan anak-anaknya dan memakaikan bajunya. Beliau berkata, “Suruh kemarilah anak-anak ja’far. Ketika mereka dating, beliau menciuminya. Sambil meneteskan air mata. Asma bertanya kepada beliau karena telah mengetahui ada musibah yang menimpanya.

3. “Wahai rasulullah, apa gerangan yang menyebabkan anda menangis? Apakah sudah ada beritayang sampai kepada anda mengenai suamiku Ja’far dan kawan-kawanya?” Beliau menjawab, “Ya benar, mereka hari di timpa musibah.” Air mata beliau mengalir dengan deras. Asma pun menjerit sehingga orang-orng perempuan berkumpul mengerumuninya. Kemudian Nabi Muhammad SAW. kembali kepada keluarganya dan beliau bersabda, “janganlah kalian melupakan keluarga ja’far, buatlah makanan untuk mereka, kerena sesungguhnya mereka sedang sibuk menghadapi musibah kematian ja’far.”

4. Ketika Rasulullah melihat anak Zaid menghampirinya, beliau memegang kedua bahunya kemudian menagis. Sebagian sahabat merasa heran karena beliau menangisi orang yang mati syahid di peperangan Mut’ah. Lalu Nabi Muhammad SAW. pun menjelaskan kepada mereka bahwa sesungguhnya ini adalah air mata seorang kawan yang kehilangan kawannya.

5. Al-Aqraa bin harits melihat Nabi Muhammad SAW. mencium Al-Hasan r.a. lalu berkata, “Wahai Rasulullah, aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium mereka.” Rasulullah bersabda, “Aku tidak akan mengangkat engkau sebagai seorang pemimpin apabila Allah telah mencabut rasa kasih sayang dari hatimu. Barang siapa yang tidak memiliki rasa kasih sayang, niscaya dia tidak akan di sayangi.”

6. Seorang anak kecil dibawa kepada Nabi Muhammad SAW. supaya di doakan dimohonkan berkah dan di beri nama. Anak-anak tersebut di pangku oleh beliau. Tiba-tiba anak itu kencing, lalu orang-orang yang melihatnya berteriak. Beliau berkata, “jangan di putuskan anak yang sedang kencing, buarkanlah dia sampai selesai dahulu kencingnya.”
Beliau pun berdoa dan memberi nama, kemudian membisiki orang tuanya supaya jangan mempunyai perasaan bahwa beliau tidak senang terkena air kencing anaknya. Ketika mereka telah pergi, beliau mencuci sendiri pakaian yang terkena kencing tadi.

7. Ummu Kholid binti kho;id bin sa’ad Al-Amawiyah berkata, “Aku beserta ayahku menghadap Rasululloh dan aku memakai baju kurung (gamis) berwarna kuning. Ketika aku bermain-main dengan cincin Nabi Muhammad SAW. ayahku membentakku, maka beliau berkata, “Biarkanlah dia.” Kemudian beliau pun berkata kepadaku, “bermainlah sepuas hatimu, Nak!

8. Dari Anas, diriwayatkan bahwa Nabi Muhammad SAW. selalu bergaul dengan kami. Beliau berkata kepada saudara lelakiku yang kecil, “Wahai Abu Umair, mengerjakan apa si nugair (nama burung kecil).”

9. Nabi Muhammad SAW. melakukan shalat, sedangkan Umamah binti zainab di letakkan di leher beliau. Di kala beliau sujud, Umamah tersebut di letakkanya dan bila berdiri di letakkan lagi dil leher beliau. Umamah adalah anak kecil dari Abu Ash bin Rabigh bin Abdusysyam .

10. Riwayat yang lebih masyhur menyebutkan, Rasulullah perna lama sekali sujud. dalam shalatnya, maka salah seorang sahabat bertanya,” Wahai Rasulullah, sesungguhnya anda lama sekali sujud, hingga kami mengira ada sesuatu kejadian atau anda sedang menerima wahyu. Nabi Muhammad SAW, menjawab, “Tidak ada apa-apa, tetaplah aku di tunggangi oleh cucuku, maka aku tidak mau tergesa-gesahsampai dia puas.” Adapun anak yang di maksud ialah Al-Hasan atau Al-Husain Radhiyallahu Anhuma

11. Ketika Nabi Muhammad SAW. melewati rumah putrinya, yaitu sayyidah fatimah r.a., beliau mendengar Al-Husain sedang menangis, maka beliau berkata kepada Fatimah, “Apakah engkau belum mengerti bahwa menangisnya anak itu menggangguku.” Lalu beliau memangku Al-Husain di atas lehernya dan berkata, Ya Allah, sesungguhnya aku cinta kepadanya, maka cintailah dia.
Ketika Rasulullah SAW. sedang berada di atas mimbar, Al-Hasan tergelincir. Lalu beliau turun dari mimbar dan membawa anak tersebut.

12. Nabi Muhammad SAW. sering bermain-main dngan Zainab binti Ummu Salamah r.a. beliau memanggilnya, “Hai Zuwainib, hai Zuwainib berulang-rulang.”

13. Nabi Muhammad SAW. sering berkunjung ke rumah para sahabat Anshar dan memberi salam pada anak-anaknya serta mengusap kepala mereka.

14. Diriwayatkan, pada suatu hari raya Rasulullah SAW. keluar rumah untuk menunaikan shalat ID. Di tengah jalan, beliau melihat banyak anak kecil sedang berman dengan gembira sambil tertawa-tawa. Mereka mengenakan baju baru, sandal mereka pun tampak mengkilap. Tiba-tiba pandangan beliau tertuju pada salah seorang yang sedang duduk menyendiri dan sedang menangis tersedu-sedu. Bajunya compang-camping dan kakinya tiada bersandal. Rasulullah SAW, pun mendekatinya , lalu di usap-usap anak itu mendekapya ke dadabeliau seraya bertanya, “mengapa kau menangis, Nak .” Anak itu hanya menjawab, “biarkanlah aku sendiri.” Anak itu belum tahu bahwa orang yang ada di hadapannya itu adalah Rasulullah SAW. yang terkenal sebagai pengasih. “Ayahku mati dalam suatu pertempuran bersama Nabi,” lanjut anak itu. “Lalu ibuku kawin lagi. Hartaku habis di makan suami ibuku, lalu aku di usir dari rumahnya. Sekarang, aku tak mempunyai baju baru dan makanan yang enak. Aku sedih meihat kawan-kawanku bermain dengan riangnya itu.l”

Baginda Rasulullah SAW. lantas membimbing anak tersebut seraya menghiburnya, “Sukakah kamu bila aku menjadi bapakmu, Fatimah menjadi kakakmu, Aisyah menjadi ibumu, Ali sebagai pamanmu, Hasan dan Husain menjadi saudaramu?” Anak itu segera tahu dengan siapa ia berbicara. Maka langsung ia berkata, “mengapa aku tak suka, ya Rasulullah?” kemudian, Rasulullah SAW, pun membawa anak itu ke rumah beliau, dan di berinya pakaian yang paling indah, memandikannya, dan memberinya perhiasan agar ia tampak lebih gagah, lalu mengajak makan.

Sesudah itu, anak itu pun keluar bermain dengan kawan-kawannya yang lain, sambil tertawa-tawa sambil kegirangan. Melihat perubahan pada anak itu, kawan-kawannya merasa heran lalu bertanya, “Tadi kamu menagis, mengapa sekarang bergembira?” jawab anak itu, tadi aku kelaparan, sekarang sudah kenyang. Tadi aku tak mempunyai pakaian, sekarang aku mempunyainya, tadi aku tak punya bapak, sekarang bapakku Rasulullah dan ibuku Aisyah.” Anak-anak lain bergumam, Wah, andaikan bapak kita mati dalam perang.” Hari-hari berikutnya, anak itu tetap di pelihara, oleh Rasulullah SAW. hingga beliau wafat.

Wassalam,
SUMBER

Monday, February 14, 2011

RESIPI APAM NASI





hasil airtangan saya..first time buat.xsangka jadi.ahaha
bahan2-
1 cawan nasi 
1 cawan air
1 cawan tepong gandum
1 cawan tepong beras
1 sudu mauripan (yis)
1 cawan gula pasir
CARA2-
1-gaulkan bahan2 tadi
2-blender sume bahan2 tersebut
kemudian..bila dh blend,biarkan sebentar..biar naik sekejap
3-lepas tu kacau perlahan2
4-pastu masukkn dlm bekas acuan n kukus selama 20-30 minit.
5-bila dh merekah..maknaya dh masak la.tuheheh

Saturday, January 22, 2011

wedding dress~

salam
huhu
semalam bosan2 ssayaa main wedding dress games.hehehheheehe
so.nk upload pi2 ni!
huhu
gsenye time saya marriage t saya mahu pkai la cmtu.
hek..hek..hek..
malu2 lak saya
ahahahaah

ni yng sya nak pki nanti

ni pown~


ini pown~



ini paling utama wedding dress saya