PLEASE CLICK ME!

Wednesday, April 15, 2015

Heart of Melaka (1)

Assalamualaikum, Selamat Petang, Selamat Malam, Selamat Tengah Malam
Yang mana belum tidur tu, moh jemputlah baca blog poyok yang tak seberapa ni.Hehe.
Okaylah, macam dah lamakan poyok tak mengemaskini "blogberkaratblogberhabuk" poyok ni. Memang amat-amatlah sesuai dengan url blog ni kan.

Hurm, sekarang n dah bulan empat.mungkin ada sesetengah readers mahupun followers yang dah kering poketnya termasuklah poyok.Al-maklumlah, tanam anggur yang tak berbuah-buah lagi kat rumah. Agak-agak sapa-sapa ada kerja kosong nak diberi, mohlah tinggalkan komen deka bawah ni yer.

Back to the title again! Kali ni poyok nak update pasal Melaka, negeri Hang Tuah, negeri kelahiran patik yang comel lagi cute ni.Negh ngeh ngeh..Takde orang nak puji, jadi pujilah diri sendiri.hehehe.
Last month, sempatlah poyok jalan-jalan dekat Melaka even keluar agaklah lambat raga-raga hujan. Dalam petanglah jugak

Unfortunately, poyok tak sempat nak snap banyak gambar sebab kamera out of battery.Sho sa.cas bagai nak rak, last-last tak boleh pakai. Hanya bergantung dengan kamera enset poyok.

So, lets the photos explain everything...

Afamosa, Melaka
 So, gambar di atas adalah gambar A famosa, Melaka di kala petang. Memang kawasan situ ramai pelancong dan berdekatan dengan pusat membeli-belah iaitu Dataran Pahlawa, Mahkota Parade, Hatten Hotel.

Tangga?Motif?Tangga ni sebahagian jalan untuk menuju ke puncak Afamosa. Kalau siapa-siapa berhajat nak jogging ke, exercise kaki ker, digalakkan dan disarankan beriadah di siti.Konfirm korang boleh hilangkan berat badan. Dari tangga tu ah boleh nampakkan puncak Afamosa. So, korang stoplah kejap then selfie ke weie ke.


And we almost there!Look there! Itupun sebahagian dari kota Afamosa dan dikenali sebagai Bukit St Paul.Oh, by the way, at that time,i was accompanied by my friend, Incik Hafiz or did i force him to accompany me on that day?Muahahahahahaha... At least, taklah nampak sangatkan poyok ni anti-sosial kan sebab adaah jugak kawan nak berbual sampai tak cukup tanah tak cukup baris nak pot pet pot pet. Thank you Incik Hafiz sudi join poyok sama sekali jalan kaki exercise kaki naik turun tangga. (but my heart said hope he wont read this post,Muahahaha).

View from the top of Bukit St Paul
 Yang itu, gambar aastu, pemandangan dari puncak Bukit St Paul itu sendiri. Dari atas, anda boleh lihat ke bawah.Hehehe.Okay just joking! Anda boleh lihat pemandangan bandar Melaka dengan rasa kagum ataupun " WWhhhoooooaaaaaaaaaa!" bagi yang tak pernah datang Melaka ataupun bagi yang tak pernah panjat bangunan setinggi-tinggi alam.

Ingin poyok jelaskan, poyok tak dapat nak ambil gambar yang lengkap sebab bateri kamera dah kong.Sho sad u know...
Such a historical building

St Paul's Church



 Okay, gambar itu jalan itu boleh tembus ke Stadhuys. Stadhuys? Apa itu, macam biasa, kita biarkan gambar berbicara...

St Paul's Church
Dan dia sangat asyik menelaah papan informasi di situ manakala saya pula sedang asyik tengok bangunana, orang lalu lalang, sampai tak ambil banyak gambar.Sho sad......

So nw, we move to Stadhuys. Apa itu Stadhuys? Meh skrol bawah skit aeh.Poyok letak sikit maklumat supaya korang paham benar paham molek ye..

"Stadthuys dalam bahasa Belanda dikenali sebagai dewan perbandaran.  Bangunan Stadthuys yang serba merah warnanya merupakan sebuah binaan yang bersejarah yang dibina oleh kuasa Belanda semasa menguasai pentadbiran Melaka.  Bangunan ini dibina di antara tahun 1641 hingga 1660 dipercayai merupakan bangunan Belanda yang paling lama di Timur. Bangunun ini penuh dengan reka bentuk bercirikan Belanda. Stadthuys digunakan sebagai penempatan rasmi gabenor Belanda. Bangunan bersejarah ini terletak bersebelahan Gereja Christ di Jalan Laksamana, Melaka, Malaysia. Bangunan Stadhuys dikekalkan sehingga hari ini.  Kini, bangunan ini menempatkan Muzium Sejarah dan Etnografi, Galeri Laksamana Cheng Ho, Muzium sastera serta Muzium pemerintahan demokrasi."

So, perjalanan kami diteruskan ke Stadhuys la pulak.Ala, jangan nak malas sangat nak jalan kalau dah  dekat dekat Banda Hilir ni. Sebelah Afamosa je Stadhuys ni.So, kitaowang berdua jalan kaki jela dari Bukit St Paul. Sauna habis poyok.Giler tak peluh.betul-betul exercise kaki. Tak pastilah berapa kilo turun dalam satu hari tu.Hehehe.

Taaarrra Gambar dibawah merujuk kepada Stadhuys. Ada muzium d situ. SHilalah masuk dan lihat yer.


Bulatan
 Kalau anda perasan,dekat bulatan itu ada statute pelanduk. Dipendekkan cerita, sewaktu mula-mula Parameswara datang ke Melaka, beliau trlihatlah akan keberanian pelanduk menendang anjing beliau dan kemudian nama Melaka dimabil bersempenan nama tempat Parameswara berteduh.
St Chris's Church

Stadthuys
So, inilah sebahagian bangunan yang apat poyok ambil.Dekat kawasan sini ada beca-beca yang maca-macamjenis, corak dan warna yang anda boleh naiki. So, poyok banyak duduk dekat sini sebab penat nak jalan. Pancit sudah. Samalah jugak dengan Incik Hafiz. ENd up, we both pot pet pot pet jelah kat sini sementara tunggu nak jalan ke Jonker Walk. Tiga tempat poyok pergi.Cuma Jonker Walk tak diambil gambar sebab nak save bateri enset pulak.hehehe. Next time kita jalan lagi, tapi kali ni poyok bawak awak jalan banyak-banyak pulak.muahahhaaaa..

Erm,penghujungnya, poyok sajikan sekalilah dengan gambar-gambar di sekitar Banda Hilir yang pernah poyok ambil beberapa tahun yang lalu.Okay, hope korang enjoy!

Memorial Pengisytiharaan Kemerdekaan













No comments:

Post a Comment